Valuta
RON
  • EUR
  • RON
Vezi toate articolele

Ce sa mănânci cand alăptezi?

Ce sa mănânci cand alăptezi?

Așteptarea a luat sfârșit. Iți ții in brațe bebelușul și te minunezi in fiecare clipă de cât de scump este. Ce poți să faci mai mult decât deja faci pentru el? Să vrei să il alăptezi.

Acest proces natural vă va apropia și mai mult, va crea o legatură indestructibilă intre voi, o legatură care va dura cât veți fi, care se va intinde peste ani și ani.

Alăptarea nu il ajută doar sa crească mare și sănătos. Procedând astfel, ii susții imunitatea, dar il ajuți și să se adapteze mai ușor la noua lume in care a intrat. In plus, atunci cand il alăptezi, micuțul iți va auzi iar de aproape bătăile inimii. Si se va linisti și se va simți in siguranță, așa cum a fost atâtea luni in mediul intrauterin.

 

Alăptarea oferă nutrienți și anticorpi esențiali care susțin creșterea și dezvoltarea bebelușului. Pentru a vă menține sănătatea și a asigura calitatea laptelui matern, avem pentru mămici următoarele recomandări dietetice:

Aportul caloric: Alăptarea necesită calorii suplimentare. Mamele care alăptează au nevoie de obicei de 340 până la 600 de kilocalorii suplimentare pe zi, astfel incat aportul zilnic va ajunge la un total de aproximativ 2.000 până la 2.800 de kilocalorii. După ce bebelușul va începe să mănânce alte alimente, pe la 6 luni, cantitatea de lapte matern va scadea și ai sa poți reduce aportul de calorii.

 

Dietă echilibrată:

  • Fructe și legume: care sa fie dintr-o varietate de culori și tipuri, pentru a maximiza aportul de nutrienți.
  • Cereale integrale: consumați pâine și cereale integrale, pentru un plus de fibre și nutrienți.
  • Alimente bogate în calciu: consumați produse lactate (lapte, iaurt și brânză) sau alternative fortificate pe bază de plante, pentru a susține sănătatea oaselor.
  • Surse de proteine: include carne slabă, pește cu conținut scăzut de mercur, leguminoase, nuci și semințe, pentru a satisface nevoile de proteine.

 

Docosa hexanenoic acid (DHA) este un acid gras omega 3, un compus important, necesar bebelusilor pentru dezvoltarea creierului. Puteți crește cantitatea de DHA din laptele matern mâncând pește de 2-3 ori pe săptămână. Cele mai bune surse de DHA sunt: somon, pește albastru, bass, păstrăv, cambulă și ton. Nu mâncați pește-spadă, rechin și macrou. Acestea conțin niveluri ridicate de mercur.

 

Hidratare: Consumati zilnic multă apă, beti până să vă fie sete. In primul rând, ai nevoie de apă pentru a rămâne hidratată. Limitați consumul băuturilor îndulcite și a celor cu cofeină.Este recomandabil să aveți un pahar cu apă lângă locul obișnuit de alăptare pentru a vă reaminti să beți din el.

 

Vitamine și minerale:

  • Iod: important pentru funcția tiroidiană; sursele de iod includ lactate, ouă, fructe de mare și sare iodată.
  • Colină: susține dezvoltarea creierului; se găsește în lactate, ouă, carne, unele fructe de mare și leguminoase.

 

Alimente de consumat in cantitati reduse/ de evitat:

  • Fructe de mare, peste: Consumați moderat pește cu conținut scăzut de mercur și evitați consumul de pește cu conținut ridicat de mercur, pentru a reduce riscurile potențiale pentru bebelușul dvs.
  • Cofeină: Mențineți aportul la un nivel moderat (aproximativ 300 de miligrame pe zi) pentru a preveni potențialele efecte negative asupra bebelușului.

 

Alcool și cofeină

  • Dacă doriți să beți alcool, alăptarea este bine să fie după 2-3 ore de la consumul acestuia (1 bere, un pahar de vin, 25 ml lichior). Alcoolul nu rămâne în lapte. Este eliminat pe măsură ce nivelul de alcool din sânge scade. Când ești trează, alcoolul dispare din lapte. Dacă simțiți efectele alcoolului și sânii sunt plini, poate fi necesar să "pompați și aruncați".
  • Cofeina trece în laptele matern, dar majoritatea bebelușilor nu sunt deranjați de ea. Dacă bebelușul tău nu doarme bine sau este iritat, poate ar fi bine să limitezi consumul sau să eviți cofeina. Nou-născuții pot fi mai sensibili la cofeină decât bebelușii mai mari.


*

Diete speciale: Dacă urmați o dietă vegetariană sau vegană, consultați un specialist de asistență medicală pentru a vă asigura că ea conține toți nutrienții de care ar avea nevoie bebelusul. Sunt diete in care cerințele nutriționale ale bebelusului, regăsite in laptele matern, sunt mai dificil de atins. Proteinele și compusii cu omega 3 ar putea fi mai dificil de obținut.

Pentru îndrumări personalizate, luați în considerare consultarea unui dietetician sau a unui consultant în alăptare. 

*

Fiecare mama, ca și bebelușul ei, sunt de fiecare dată unici. Noi ți-am oferit doar cateva recomandări. TU, mămica lui, cu siguranță iți vei stabili și vei urma apoi un plan alimentar care funcționează cel mai bine pentru tine și copilașul tău.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum